Bevallen, baby's & ouderschap: Links en tips

Gepubliceerd op 11 februari 2021 om 22:49

Ik was een gewone niets wetende zwangere vrouw die voorzichtig een tijdschrift over ouderschap open sloeg. Bijna 3 jaar later heb ik websites, tijdschriften, boeken, podcasts en instagramaccounts verslonden over allerlei onderwerpen die onder het ouderschap behoren. Hieronder mijn lees- en luistertips. Ik link alles er in, dat bespaart je wat scroll- en google-werk. 

De wikipedia van het ouderschap

Radio mama: MUST-listen voor elke ouder!

Radio mama is een gratis podcast, die iedere ouder standaard zou moeten beluisterd hebben. In deze podcast interviewt Kristien Wollants experts en ervaringsdeskundigen over alle aspecten van het ouderschap. Een greep uit de zo interessante afleveringen: mild ouderschap (Nina Mouton), hechting (Binu Singh), afgestemd opvoeden (Jurgen Peeters), geweldloze communicatie (Annelies Peeters), verbindend spelen (Nele Flamang), faalangst en perfectionisme (Klaar Hammenecker), (borst)voeding (Rolinde Demeyer en Sigrid De Becker), ...

Is werkelijk voor ie-de-reen! Volgens mij heb je er zelfs veel aan als je geen kinderen hebt.

www.radiomama.be

Kiind magazine: open up your view!

Kiind is HET Nederlandse tijdschrift over natuurlijk ouderschap. Elke aflevering heeft een hoofdthema, maar algemeen behandelen ze zaken zoals borstvoeding, wat heeft een baby nodig (spoiler: nabijheid), natuurlijk bevallen, dragen, wasbare luiers, natuurlijke opvoeding, connectie tussen ouders ('the village'), ... Ze bieden ook een berg aan informatie op hun website.

Kiind is misschien iets 'alternatiever', maar een goede trigger om je blik wat te verruimen, en een gevoel van thuiskomen voor zij die al wat ruimer keken!

kiind.nl

Ik ben zwanger & wil meer weten over bevallen:

Een bevalling loopt zoals ze loopt, toch? Of niet? Ik dacht er voor het eerst over na tijdens een cursus mindful bevallen bij Lava. Het klinkt misschien dromerig, maar eigenlijk gaat het puur over bevallen volgens de natuur. De natuur zit best vernuftig in elkaar. Veel vroedvrouwpraktijken bieden soortgelijke cursussen aan (denk aan natuurlijk bevallen, bewust bevallen, hypnobirthing, natuurlijke pijnbestrijding, ...). Daarna las ik de helft van het boek Mindful bevallen, door Nancy Bardacke. (En toen beviel ik, dus de tweede helft moet ik nog eens lezen.) Intussen scrollde ik ook al door de informatie op de Kiind website over zwangerschap en bevallen en las enkele van hun tijdschriften. Ik volgde hun instagrampagina, alsook de pagina stages of pregnancy. Die laatste toont wel expliciete beelden van bevallen, maar dat was waar ik toen ook naar op zoek was om het beeld te 'normaliseren' in mijn hoofd en dat heeft me veel gebracht.

Ik ben of word ouder & ik wil  meer weten ...

... over verzorgingsproducten & luiers

Voor je zonder verder na te denken, de standaard babyproducten (zoals Mustella etc.) in de winkel koopt, informeer je eerst over de impact van bepaalde stoffen op je baby/kind/jezelf en bekijk de natuulijke alternatieven. Enkele merken zijn: Naif, Weleda, Attitude, ... Ook over dit onderwerp vind je veel informatie bij Kiind.

Zo zijn er ook alternatieven voor pampers en billendoekjes. Rode billetjes zijn tekenen dat het niet goed gaat met de huid van je babytje, maar er is geen enkele reden om daarop te wachten. Je kan onmiddellijk kiezen voor de natuurlijkere alternatieven zoals wegwerpluiers van het merk Muumi, Naty Eco of Attitude. Maar je kan ook kiezen voor wasbare luiers (hierover worden ook veel infosessies georganiseerd) of babyzindelijkheidscommunicatie, of zoals ikzelf een combinatie van de 3. Nooit rode billetjes kan ik je niet garanderen, maar de kans wordt toch kleiner. Mijn kindje heeft er alleszins nooit last gehad, could be a lucky shot :)

... over baby's & zindelijkheid

Go diaper free is de website van Andrea Olson over babyzindelijkheidscommunicatie ("baby elimination communication"). "Heb jij er al aan gedacht wat mensen deden voor de pampers?" Waarom gaan we ervan uit dat een pamper 'noodzakelijk' of zelfs maar het beste is voor een baby? Eigenlijk zit de natuur zo vernuftig in elkaar dat onze baby's, net als andere zoogdieren, 'zindelijk' geboren worden. Andrea brengt een (voltijds of deeltijds) flexibel, gemakkelijk en logisch alternatief aan voor die pampers, steunend op die natuurlijke zindelijkheid van baby's. 
Ze geeft ook informatie over zindelijkheidstraining bij peuters/kleuters. Website: godiaperfree.com en op instagram: Godiaperfree.

... over baby's & wat ze nodig hebben

"Als je ze te veel pakt worden ze verwend", "Zeker niet laten slapen in de auto", "Je moet routine hebben", "Een flesje melk of de borst om de 3 uur", "Je baby moet op zijn rug slapen", "Geen tutje", "Wel een tutje", ... Je krijgt ongelooflijk veel - goed bedoeld - advies van bevriende 'ervaringsdeskundigen' of familiewijsheden die al generaties lang worden doorgegeven.

Wil je weten wat een baby echt nodig heeft vanuit de hedendaagse wetenschappelijke inzichten? Dan heb ik volgende lees- en luistertips

... over baby's dragen

Als je al wat las over wat baby's nodig hebben hierboven, of als je gewoon je handen vrij wil hebben tijdens die eerste maanden, ben je nu vast op zoek naar meer informatie over baby's dragen. De ene drager is de andere niet, dus zorg dat je geinformeerd bent over het belang van een ergonomische drager voor je jezelf in de kosten werkt. Zelf kocht ik een tweedehandsdrager van babybjorn die absoluut niet ergonomisch was - ze hebben er wel ergonomische trouwens! - en die dus verspild geld was (ik gebruikte hem overigens wel tot ik een nieuwere had mits een 'hack' die ik zelf bedacht). Om kosten te sparen kan je zeker tweedehands aankopen, want een drager verslijt echt niet snel. Er veel winkels (zoals Blabloom) en consulenten waar je verschillende dragers kan testen alvorens aan te kopen. Ook weer een goudmijn aan informatie te vinden op Kiind.nl en op instagram is CalommeKim een van de ouders die veel ervaringen over deelt over dragen.

... over samen slapen

Sommigen hebben schrik dat ze minder zullen slapen met hun baby bij in bed of in de kamer, maar velen zweren dat ze hierdoor net meer slaap krijgen. Mensenbaby's zijn bij de meest hulpeloze wezentjes in de natuur, nog meer als ze slapen. Het is dus heel natuurlijk dat een baby rustiger is in de nabijheid van hun 'primary caretaker', in het bijzonder tijdens de nachten.

Een baby is een bundeltje puur instinct, dat geen rekening houdt met de moderne tijden en cultuurgebonden eigenheden. Ze begrijpen dus niet dat je gewoon in de kamer naast hen slaapt en hem/haar hoort via de babyfoon, even goed liggen ze ergens alleen achtergelaten in een oerwoud. Een baby wordt geboren met de verwachting heel de tijd bij zijn moeder te zijn, zeker 's nachts. Zelfs na die eerste weken of maanden blijft het heel natuurlijk om samen te slapen. De meeste mensen slapen ook graag samen (als koppel), dus waarom een baby/kind niet? In feite is het slechts gebruikelijk in een klein deel van de wereld om je kind in een aparte ruimte te leggen.

Er bestaan bestaan verschillende vorman van samen slapen: 'room sharing' in een separaat bedje of een co-sleeper, en 'bed sharing' in hetzelfde bed als de ouder. Wat veel ouders van 'bed sharing' weg houdt, is de vrees om op hun kindje te gaan liggen. Het is wel degelijk belangrijk om een aantal regels in acht te nemen, maar dan kan samen slapen op een heel veilige manier en is het zelfs bevorderlijk. Voor meer informatie lees je je in over de onderzoeken van McKenna, scroll door de info op Kiind.nl of La Leche League en stel je vragen in een facebookgroep of bij een expert. Lees je zeker goed in over de opties, de houding voor 'bed sharing', de materialen en de link met borstvoeding. Een co-sleeper (kan ook via de ikea hack) vond ikzelf heel fijn (ook al lag mijn baby meer in bed dan in de co-sleeper).

... over borstvoeding

Op aanraden van een collega - die ik bestempelde als 'borstvoedingsfreak' euh '-deskundige' - las ik Het nieuwe borstvoedingsboek van Stefan Kleintjes en wat artikels op Kiind.nl. Ik ging ook bij de facebookgroep van la leche league (LLL) en bladerde door hun website. Die facebookgroep is echt een goudmijn aan informatie en een van de weinige groepen waar ook werkelijk deskundigen (behorende tot LLL) antwoorden op AL je vragen rond borstvoeding. Ik schreef me in voor de informatiesessie over borstvoeding in het ziekenhuis, maar ook veel vroedvrouwpraktijken geven hier informatiesessies over. Op dat ogenblik was ik trouwens nog steeds niet overtuigd of ik borstvoeding ging geven. Zo zie je maar hoe het allemaal kan draaien :)

... over voeding & de eerste hapjes

"Baby's eten papjes" wordt ons met de paplepel ingegeven. Maar is het lichaam van onze baby daar wel op afgesteld? Vroeger hadden we toch geen mixer? En we zijn ook geen herkauwers... Eigenlijk eten 'we' nog maar recent papjes en zijn het darmstelsel en lichaam (zoals de kaken) van onze baby daar niet op afgesteld. Daarom: hapjes in de plaats van papjes! 

Zelf vond ik dit een geweldig avontuur. De grondlegger hiervan is Gill Rapley, met zijn boek Baby-led weaning. Stefan Kleintjes tweakte het wat in zijn boek Eten voor de kleintjes. Beide leerrijk, maar wel in die volgorde vind ik zelf. Ook hierover is weer veel te vinden op de website van Kiind.nl en op verscheidene facebookgroepen.

... over babygebaren

Communiceren met je baby, kan dat dan? Zeker! Via babygebaren kan je kindje al heel vroeg met jou communiceren en kunnen ze jou sneller begrijpen. Super handig als zij jou of jij hen iets wil duidelijk maken. Bovendien ondersteunt het de taalontwikkeling. Ik las hierover het boek babytaal van Susan Goodwin, maar je vindt ook veel informatie terug online, bijvoorbeeld de gezinsbond of Kiind.nl, op youtube, of je volgt een van de vele workshops hierover.

... over wol en kleding

Een van de leukste dingen aan de voorbereidingen voor een babytje is het shoppen voor babykleertjes. Kijk zeker eens naar wollen kledij, het biedt allerlei voordelen - in het bijzonder voor kleine baby's, maar ook voor alle leeftijden. Het is warmteregulerend - is daardoor zowel in de zomer als in de winter erg aangenaam - vochtabsorberend, zacht (vergeet die prikkende wol van oma) en anti-bacterieel. Lees er meer op Kiind of andere sites.

... over schoenen

Je voeten dragen je hele lichaam en zijn de verbinding tussen ons en de aarde. Dus zijn onze voeten en wat we er aan doen super belangrijk voor zowel onze fysiologische bouw maar ook het emotionele. Vaak denken we aan schoenen als noodzakelijk voor een goede houding of groei (ik ben zelf opgegroeid met de inmiddels compleet achterhaalde 'een stevige hiel' idee). Als de mens echt bedoeld was om op schoenen te lopen, zou de natuur dan niet zelf iets hebben voorzien? Intussen is wetenschappelijk bewezen dat 'klassieke' schoenen niet per se veel voordelen opleveren voor de mens, en zelfs nadelig kunnen zijn. Kiind schreef hier ook al iets over. Dus: veel blote voetentijd. Dat kan echt vaker dan je denkt. De rest van de tijd kan je kiezen voor 'minimal' of 'barefoot' schoenen. Met 'minimal' of 'barefoot' schoenen combineer je de voordelen van schoenen met de voordelen van op blote voeten lopen. Nadeel is dat ze best duur en niet altijd even mooi zijn (vind ik persoonlijk). Enkele tips: houd de sales van je favoriete barefoot merken in het oog (ze volgen sowiso iets minder de fashion trends dus in sales kopen makes sense) of kies voor leren slofjes (worden meestal verkocht als binnenslofjes maar gaat ook perfect buiten het grootste deel van het jaar).

Links naar enkele webshops:

... over opvoeden

Luister naar de podcast van Radio mama! Voor ouders van kinderen van alle leeftijden! Gewoon opzetten tijdens een autorit, het koken of je kind (borst)voeden. Een andere ab-so-lute aanrader is Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, door Philippa Perry. Geniaal, en het is nooit te laat om het te lezen. Daarnaast kan ik volgende boeken aanraden, al heb ik ze zelf nog niet gelezen, ik ben 100% overtuigd van hun waarde:

Ze geven ook beide (online) cursussen en zijn de moeite waarde om te volgen op instagram! Nog zo'n must-follow account is dat van Anke.in.munchen (ze organiseert ook cursussen) en dat van Steven Gielis. Zijn boeken Opvoeden tot vertrouwen en Ik ben goud waard liggen op mijn 'te lezen' stapel, net als het boek Unconditional Parenting van autoriteit op dat vlak; Alfie Kohn. Op mijn wishlist staan nog al de boeken van Aletha Solter, grondlegger van 'aware parenting' of bewust ouderschap.

Het aanbod aan cursussen hierrond is heel ruim, beschikbaar via de gezinsbond, de huizen van het kind (vaak gratis), de verscheiden instagram accounts en websites (vaak betalend). Ook deonderstroom.be is het vermelden nog waard. Daarnaast verwijs ik natuurlijk weer naar kiind.nl.

Bronnen & links in een lijstje

Boeken:

The fresh mom of belle Anvers

Vond je hier een nuttige link of informatie?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.