Ik was 8 jaar; ik word schrijfster!

Ik was 15 jaar; ik word nooit schrijfster!

Ik was 30 jaar; ik werd geen schrijfster

Ik schrijf, iets.*

*Disclaimer: "iets" is niet per se gebaseerd op waargebeurde feiten/verhalen.

Angst

Hoewel ze heel haar leven angst heeft gekend, zou niemand, inclusief zijzelf, haar een angstig persoon noemen. Als kind liep ez weg voor een aggressieve vader, vreesde voor het leven van haar broer als die onder handen werd genomen en ging elke minuut voelen of haar baby zusje nog ademde als ze moest babysitten. Op school had ze angst om uitgesloten te worden, later om de aandacht op zich gericht te krijgen in eender welke vorm, een verlammende angst om iets fout te doen of dragen en angst om na school opgewacht en uitgescholden te worden. Ze had angst om te spreken, om gezien te worden en om te falen. Ze voelde angst als ze alleen thuis was, als ze in de buurt van haar vader zat of verantwoordelijkheid droeg over haar veel jongere zusje. Maar ze bleef alleen thuis zonder zeuren en deed wat ze moest doen (meestal). Ze sliep met een donsdeken tot in haar nek getrokken omdat iets in haar dacht dat ze anders zou neergestoken worden. Toen waren het gevoelens die ze zeker niet moest tonen, ongegrond waren en ze moest negeren. Achteraf gezien wellicht allemaal gevolg van haar eerder onveilige thuis situatie.

Lees meer »

Tussen welkom en afscheid

Afscheid is misschien wel het lelijkste woord op aarde. Afscheid nemen van een kind dat nog geboren moet worden, de lelijkste zin. En al is het geen afscheid voor altijd, het afscheid blijft. Ik voelde het bij mijn eerste toen ik in de auto zat terug van het werk en er aan dacht hoe ik je weldra zou achterlaten, klein en hulpeloos. (Bij nader inzien was ik toen misschien toch wat hormonaal, maar het gevoel was wel intens.) En ik voel het nu sinds de scheiding, en nog zo veel sterker. Zo sterk dat het onze ontmoeting overschaduwd en onze connectie vertroebeld. Hoe kan ik je verwelkomen als dat een stap dichter is bij ons afscheid? Hoe moet jij je goed hechten, als ik me niet eens durf te hechten aan jou? 

Lees meer »

Wat gedacht

Ze stampt de deur binnen. Haar blik strak naar beneden gericht. Nonchalant, bruusk, doch voorzichtig dat ze me niet zou raken, loopt ze achter mij door. Haar lichaam lijkt om hulp te roepen in haar prominente aanwezigheid, maar haar geest is op de vlucht. Als een paniekerige hinde, verstrikt in het net dat haar lichaam is. Ik kijk. Wat zeg ik? Hoe breng ik haar terug? Ik zeg niets en laat haar ontsnappen.

Lees meer »

Stuk(jes) gevoel

Ik scroll, facebook, scroll, swipe, insta, scroll, swipe, whatsapp, no new messages, swipe, mail, scroll, swipe, ... de burenapp, ... Op zoek naar een goed gevoel. Schuld, scroll, swipe, verdriet, scroll, swipe, pijn, scro... swipe, swipe, swipe...

Lees meer »